Millaista on kasvumarkkinoinnin strategin työ?

Mitä kaikkea kasvumarkkinoinnin strategi tekee työkseen ja millaisia ominaisuuksia strategilla pitäisi olla? Mitä työnkuvaa kuuluu? Työskentelen kasvumarkkinoinnin strategina Advance B2B:llä ja kerron nyt hieman tarkemmin työnkuvastani ja tyypillisestä työpäivästäni.

Hyvä strategi on generalisti, joka hallitsee analytiikan koukerot sekä ison kuvan

Kasvumarkkinoijan työ on mielestäni ennen kaikkea ongelmanratkaisua, kokonaisuuksien hahmottamista ja kykyä tehdä päätöksiä. Työssä seurataan tuloksia ja mitataan jatkuvasti toimenpiteiden tehokkuutta datan pohjalta, joten analyyttinen ajattelukyky on tarpeen.

Työssä onnistuakseen strategilla pitää olla liiketoimintaymmärrystä ja kokemusta erilaisten yritysten toimintatavoista. Myös käytännön kokemus markkinoinnin eri osa-alueista on tärkeää, jotta pystyy puhumaan asiakkaalle oikein esimerkiksi Facebook-mainonnasta, kaivamaan itse analytiikasta tarvittavia asioita tai kertomaan kokemuksen kautta, millasia eri toimenpiteillä asiakkaat saadaan tyytyväisemmiksi ja pysymään. Yhtä lailla tarvitaan kykyä ajatella isosti, jotta pystyy rakentamaan liiketoiminnan tavoitteita tukevan strategian.

Hyvä strategi on generalisti, joka tietää kaikesta jotain ja jostain vähän enemmänkin. Minun onneksi ympärilläni on eri alojen asiantuntijoita, jotka rakentavat kampanjat somekanaviin tai auttavat vaativien analytiikkahaasteiden kanssa.

Työpäivien sisältö vaihtelee paljon mutta agile-malli tuo tekemiseen rakennetta

Työpäivät vaihtelevat sprintin töiden ja muiden sisäisten palaverien mukaan. Minulla on vain kolme asiakasta, joten ehdin hyvin keskittyä asiakkaaseen ja ymmärtämään, mitä heillä tapahtuu ja miten pystymme juuri heitä auttamaan.

Työhön selkeyttä tuo agile-malli, jossa on toistuva rakenne. Sprintti kestää neljä viikkoa ja jokaisen sprintin alussa käydään läpi edellisen sprintin tulokset sekä suunnitellaan seuraavan sprintin toimenpiteet. Viikko alkaa aina scrumeilla, eli lyhyillä 15 minuutin mittaisilla läpikäynneillä asiakkaan kanssa. Malli auttaa pysymään aikataulussa ja helpottaa priorisointia. Hommat etenevät ja töitä saadaan näkyväksi joka sprintissä.

Palaverintäyteinen maanantai 16.3.2020 näytti esimerkiksi tältä:

8.45 Koko porukan kesken lyhyt status – Mitä tulossa tällä viikolla?

9.00 – 10.00 Tiimipalaveri – töiden tsekkausta yms (yleensä tämäkin on 15 minuuttia, mutta tänä maanantai pidimme hieman pidempänä)

10.00 -10.15 Scrum asiakkaan X kanssa

10.30 – 10.45 Scrum asiakkaan Y kanssa

Lounasta

12.00 Sisäinen palaveri uuden asiakkaan Z kasvustrategian edistämisestä

13.00 Sisäinen palaveri asiakkaan  X sisältöstrategian päivittämisestä

14.00 Malmin Mafian etäkahvit (koska koronavirus) – Ihan mahtava tapa muuten e-tavata työkavereita 🙂

15.00 – 16.00 Myynnin ja markkinoinnin yhteistyöpalaveri asiakkaan Z kanssa

Kaikki yllä olevat pidetään nyt etänä (koska koronavirus), mutta pidämme myös muuten valtaosan palavereista etänä tai usein ainakin joku osallistujista on etänä mukana. Minulle on tärkeää nähdä niin asiakkaita kuin myös työkavereita livenä niin paljon kuin mahdollista, mutta monesti on paljon tehokkaampaa ja helpompaa saada etäpalaveri sovittua.

Tiimin työt jaetaan kasvumarkkinoijan ja sisältömarkkinoijan kesken

Kasvustrategina tai kasvumarkkinoijana teen tiivistä yhteistyötä asiakastiimin sisältömarkkinoijan kanssa. Sisältömarkkinoijan roolissa on sisälllöntuotantoa, jota kasvustrategin työnkuvaan ei kuulu. Minun päävastuulleni kuuluvat asiakkuuden vieminen oikeaan suuntaan, projektinhallinnalliset tehtävät sekä tavoitteiden asetanta ja mittaaminen. Nämä ovat karkeasti isoimmat erot kasvumarkkinoijan ja sisältömarkkinoijan välillä.

Tiimissä voi toki olla, asiakkuudesta riippuen, mukana myös analytiikka-asiantuntija, teknologiakonsultti, maksetun mainonnan asiantuntija ja/tai toinen sisältömarkkinoija.

Millainen on hyvä tausta kasvumarkkinoijalle?

Kasvumarkkinoijaksi voi tulla hyvin monenlaisella taustalla. Minulla on taustaa erilaisten yritysten markkinointiosastoilta sekä markkinointitoimistosta sisältöstrategin roolista ja tällä taustalla on ollut helppo hypätä kasvumarkkinoijan rooliin.

Titteleitä tärkeämpää on käytännön kokemus yritysten myynnin ja markkinoinnin yhteistyöstä joko inhouse- tai toimistopuolelta. Mieluusti molemmista. Lisäksi kokemusta markkinoinnin mittaamisesta ja tavoitteiden asetannasta sekä strategiatyöstä pitää mielestäni olla. Kaikki muu markkinoinnin tekminen on tietenkin plussaa.

AdvanceB2B kasvaa koko ajan joten meillä on usein paikkoja auki ja jos ei ole, niin kiinnostavat tyypit pääsevät varmasti juttusille. Kerron myös mielelläni työstäni lisää. Laita verkostoitumispyyntöä ja viestiä LinkedInin kautta 🙂