Mitä on inbound-markkinointi ja miksi sitä pitäisi tehdä?

Markkinointi, kuten kaikki alat, vilisevät omia termejä ja lyhenteitä ja uusia syntyy koko ajan. Kerron tässä lyhyesti, mitä inbound-markkinointi on ja missä sitä voi oppia lisää.

Olet ehkä jo työskennellyt mm. hakukonemainonnan, somen ja blogien kanssa. Nämä ovat osia Inbound-markkinoinnista. Inbound ei ole pelkästään sisältömarkkinointia eikä sama asia kuin markkinoinnin automaatio, mutta kaikki yllä olevat asiat kuuluvat inbound-markkinointiin.

Inboundin vastakohtaa Outboundia ajatellaan perinteisesti markkinointikanavina kuten TV, radio ja bannerimainonta, jossa häiritään asiakasta toistuvilla mainoksilla, vaikkapa tarjouksilla. Inboundissa asiakas tulee omasta tahdostaan yrityksen/tuotteen luokse.

Inbound-markkinoinnin sydän on relevantin ja lisäarvoa tuottavan sisällön tarjoaminen asiakkaalle.

Inbound-markkinoinnin sydän on relevantin ja lisäarvoa tuottavan sisällön tarjoaminen asiakkaalle. Asiakas etsii tietoa netistä, kiinnostuu tuotteesta pikkuhiljaa ja on lopulta erittäin lämmin liidi, kuin uunituore pulla, joka myyjän on helppo hotkaista. Kun tähän kaikkeen yhdistetään markkinoinnin automaatio, niin ollaan menestyksen polulla.

Asiakas kiinnostuu tuotteesta pikkuhiljaa ja on lopulta erittäin lämmin liidi, kuin uunituore pulla, joka myyjän on helppo hotkaista.

Inbound, niin kun ei mikään muukaan markkinointi, ole pelkästään markkinointipäällikön tehtävä, eikä hän sitä yksin pysty onnistuneesti tekemään. Inbound erityisesti vaatii myynnin ja markkinoinnin kaikkien jäsenten pitkäjänteistä sitoutumista ja yhteistyötä. Inbound ei ole kertarykäisy, vaan jatkuvaa tekemistä.

Opiskele inbound-markkinointia

HubSpotin inbound-markkinoinnin koulutus on erittäin kattava setti inboundin saloihin. Koulutuksen läpi käytyäsi, voit tehdä testin, jonka läpäistyäsi saat sertifikaatin. Sen voit sitten lisätä LinkedIniin näyttämään, että inbound on hallussa. Katso mallia minun LinkedIn-profiilista. Fiksu työnantajasi (nykyinen tai tuleva) arvostaa varmasti osaamistasi ennemmin tai myöhemmin.

Koulutus sisältää seuraavat osa-alueet (englanniksi):

 1. Essentials of an Effective Inbound Strategy
 2. Optimizing Your Website for Search Engines
 3. Creating Content with a Purpose
 4. The Fundamentals of Blogging
 5. Amplifying Your Content with Social Media
 6. Enticing Clicks with Calls-to-Action
 7. The Anatomy of a Landing Page
 8. Guiding the Next Step with Thank You Pages
 9. Sending the Right Email to the Right Person
 10. The Power of Smarketing
 11. Taking Your Sales Process Inbound
 12. The Pillars of Delight

Voit käydä läpi vain sinua kiinnostavat osa-alueet, mutta sertifikaatin suorittamiseen sinun tarvitsee luultavasti käydä läpi lähes koko kurssi. Sen verran fiksusti kysymykset on tehty.

Miksi tätä pitäisi tehdä ja miksi juuri nyt?

 • Maailma muuttuu. Kuluttajat etsivät enemmän ja enemmän tietoa itse ennenkuin ovat yhteydessä myyjään. Ole siis siellä missä hekin ovat ja koukuta osuvalla sisällöllä.
 • Se on luultavasti edullisempaa verrattuna outbound-markkinoinnin kanaviin. Riippuen toki panostuksistasi.
 • Sinun ei tarvitse miettiä milloin asiakas pitäisi saada kiinni ja mistä. Kun tuotat oikeaa sisältöä, niin asiakas voi rauhassa tutustua tuotteeseesi omassa tahdissaan ja on sinuun itse yhteydessä sitten, kun on siihen valmis.
 • Aseta tavoitteet ja mittaat tuloksia  –  Osoitat mikä toimii ja mikä ei. Vaikka sinne kulmahuoneeseen.

Inboud ei ole sinun juttusi jos et ole valmis rohkeasti muuttamaan totuttuja toimintapapoja.  Inbound ei ole rakettitiedettä, varsinkaan, jos jotain ylläkerrotuista asioista olet jo tehnyt. Mutta resursseja se tarvitsee, mm. sisällöntuottajan. Jos osaajaa ei talon sisältä löydy, niin tekijöitä voi aina ostaa, tai ehkä sellainen kannattaa vaikka suoraan palkata. Metologian noudattaminen tarvitsee myös tiivistä yhteistyötä ja sitoutumista yrityksen sisällä, ja jos sitä ei ole, niin ei inbound-markkinointi onnistu.

Mistä apua?

Neuvoja alkuun tai pidempiaikaisia kumppaneita on Suomessakin monia mm. eri markkinointitoimistot. Yrityksien blogeista löytyy aiheesta paljon yksityiskohtaista tietoa.

Asiasta voit lukea lisää myös vaikka HubSpotin sivuilta.

Lue myös kirjoitukseni aiheesta Tilin luonti HubSpot Academyyn ja sertifikaattien suorittaminen

One thought on “Mitä on inbound-markkinointi ja miksi sitä pitäisi tehdä?

Comments are closed.