SEO eli hakukoneoptimointi on kiva, mutta vaativa kaveri

SEO-hakukoneootimointi

Päivitin töissä pienellä koulutussetillä porukan tietämystä hakukoneoptimoinnista. Koulutusmateriaalia kokoon kerätessäni olisi ollut helppo hukkua erilaisten artikkelien ja opuksien sekaan. Materiaalia kun on tästäkin asiasta saatavilla valtavasti ja aiheesta voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan. 

Yritin miettiä, että mitä asioita kannattaisi nostaa mukaan sellaiseen koulutussessioon, jossa mukana on toimiston koko porukka roolista riippumatta. Aiheesta olisi ollut helppo lähteä rönsyilemään enemmän myös Adwordsin tai hyvän sisällöntuotannon merkitykseen, mutta yritin pysyä aiheessa, toki edellä mainittuja hieman sivuten.

Onnistuin saamaan kasaan mielestäni ihan mukavan ja tiiviin setin, jonka rakenne oli yksinkertaisuudessaan seuraava.

  • Mitä SEO on?
  • Tekninen SEO (mm. Meta-tiedot, URL-osoitteet) 
  • Luova SEO (mm. Otsikointi, linkitykset, avainsanat..)
  • Adwords 

Blogit ja SEO

Yksi asia, joka nousi puheenaiheeksi oli kirjoittaminen ja esimerkiksi blogit. Miten kirjoitetaan blogi niin, että siellä on oikea avainsana ja tarvittavan monta kertaa mutta ei liikaa. Miten avainsanat kannattaa valita? Tekstin pitäisi silti olla massasta erottuva, tarttuva tarina ja otsikko eli hooykkönen ei saa olla liian pitkä, tai ainakin sitä pitää osata sitten lyhentää URLiin.

Entä meneekö teksti sekavaksi, jos sinne alkaa viljelemään liikaa linkkejä joka väliin, jotta kävijää saa ohjattua eteenpäin oikeanlaisen sisällön pariin ja siksi, että Bounce Rate ei nouse vaan kävijä etenee sivulla eteenpäin. Sitten blogissa olisi hyvä olla vielä joku bullettilista, jolla nostetaan nopealle netin selaajalle esiin tärkeimpiä pointteja. Ja niin edelleen. 

Vaatii siis paljon tietoa, taitoa ja tasapainoilua, että SEO-asiat ovat kunnossa myös esimerkiksi blogitekstissä ilman, että sisältö kärsii. Ja mitä muuta kaikkea teknistä hommaa vaatiikaan, että sivut olisivat hakukoneoptimoidut ja löytyisivät sieltä Googlen ensimmäiseltä sivulta. 

Vain muutos on pysyvää

Semmit, seot, somet ja muut kaverit muuttavat työn tekemistä. Se vaatii jatkuvaa uuden opettelua ja nopeassa tahdissa mukana pysymistä.

Google voi muuttaa algoritmiaan milloin tahansa. Siksi hakukoneoptimoinnin monipuolinen ymmärtäminen auttaa meitä pysymään löydettävissä nyt ja tulevaisuudessa. Ennen riitti ehkä avainsanojen viljely, mutta nyt Google saattaa jopa rankaista siitä.

Sitä mukaa kun sisällön määrä netissä kasvaa, niin siellä erottuminen on yhä vaikeampaa. Tulee kalliiksi maksaa jatkuvasti liikennettä sivuille, kun kävijät voisivat tulla hyvin optimoiduille sivuille aivan itse ja ilmaiseksi. Tällöin he ovat myös luultavasti kiinnostuneempia juuri tästä aiheesta, koska he ovat sitä hakukoneesta etsineet.

Loppuviimein kuitenkin tärkeintä kokonaisuuden kannalta on, että nettisivuilla viihdytään ja sinne tullaan uudelleen. Tässä auttaa vain hyvin suunniteltu ja laadukas sisältö.


Hakukoneoptimointi eli SEO

SEO = Search Engine Optimation

Mitä? Nettisivuilla olevan tiedon tekeminen niin, että hakukone osaa lukea sen. Hakukone (yleensä Google tai Bing) indeksoi sivun hakutuloksiin tarjotun tiedon mukaan.

Moni asia vaikuttaa hakukoneiden löydettävyyteen ja paras tulos saadaan monen eri asian yhteisvaikutuksella.

Miksi? On tärkeää olla helposti löydettävissä, koska ihmiset ovat tottuneet etsimään tietoa ja tekemään paljon vertailua ennen ostopäätöstä.

Lisätietoa(englanniksi) vaikkapa täältä:
Technical SEO for Content Marketers
https://www.animalz.co/blog/technical-seo/

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s