Vinkkejä työnhakuun ja LinkedInin hyödyntämiseen

Työnhaku ei aina ole helppoa. Toisille se voi tuntua ikuisuudelta kun taas toiset ottavat sen rennommin. Toisinaan tilanteeseen joutuu tahtomattaan ja oma taloudellinen pärjääminen voi olla uhattuna. Toisilla taas on varaa valita, mitä seuraavaksi haluaisi tehdä ja minkä työpaikan ottaa vastaan.

Työnhakuaika voi olla opettavainen kokemus. Nyt haluan jakaa omat vinkkini ja havaintoni omasta työnhakuajastani.

Minulla oman haasteensa työnhakuun toivat kaksi pientä lasta kotona ja heille hoidon järjestäminen tapaamisten ajaksi. Onneksi joitakin haastatteluja pystyi hoitamaan puhelimitse ja Skypen välityksellä. Kannattaa rohkeasti ehdottaa haastattelijoille myös tätä. Usein haastatteluja on monta kierrosta ja ehkä sen ensimmäisen voisi tehdä etänä.

Tunne itsesi

Itsensä tunteminen on mielestäni kaiken pohja. Mieti, mitä tulevalta työltä haluat. Mitä oikeasti haluat tehdä? Millainen yrityskulttuuri on sinulle sopiva ja millaiset arvot sinulle merkitsevät? Tutustu työmarkkinoihin ja työtehtäviin. Moni asia on saattanut muuttua ja erilaisia työtehtäviä syntyä. Kun tiedät mitä haluat, sinun on todella helppo myös puhua tai kirjoittaa siitä innostuneesti. Mieti myös omia heikkouksia ja vahvuuksiasi.

Tarvitseeko osaamisesi päivitystä?

Tutki työpaikkailmoituksia ja katso mitä etsitään. Onko se jotain sellaista, josta pystyisit tekemään nettikursseja ja näin kehittämään osaamistasi? Tarjolla on paljon ilmaisia tai hyvin edullisia nettikursseja. Tai onko muutaman sadan euron arvoinen koulutuskaan rahanhukkaa, jos sillä voi mahdollisesti saavuttaa uuden unelmatyön?

Somen merkitys työnhaussa on valtava

Tarkista, että julkiset someprofiilisi ovat kunnossa. Kuvat selkeitä ja sinun itsesi näköisiä. LinkedInissä kuvan kannattaa varsinkin olla mahdollisimman hyvä ja asiallisen näköinen.

Sinun ei tarvitse hölöttää joka kanavassa, eikä sinulla ole siihen ehkä aikaakaan. Mieti, mikä on sinulle luonnollinen paikka näyttää lisää sinusta ja osaamisestasi. Twitter, Pinterest, Instagram, Facebook… Mutta ainakin LinkedInissä suosittelen viimeistään nyt aktivoitumaan.

Verkostoitumista tapahtumissa ja somessa

Jos et vielä ole aloittanut verkostoitumista, niin nyt on erinomainen hetki. Eri tapahtumat ovat hyviä paikkoja verkostoitumiseen. Juttele rohkeasti vierustoverillesi ja kysy, haluaisiko hän verkostoitua kanssasi myös LinkedInissä. Liity oman alasi verkostoon tai vapaaehtoiseksi aktiiviksi ammatilliseen yhdistykseen (mm. Ompeluseura, Mothers In Business Mib ry) ja saat roppakaupalla uusia tuttavuuksia. Ei voi ikinä tietää, mitä kautta uusi työpaikka löytyy.

Aina ei ole mahdollista osallistua livenä tapahtumiin. Itse kävin muutamissa Mibin tapahtumissa lasten kanssa, mutta muihin tapahtumiin en päässyt osallistumaan. Siksi aloitin verkostoitua aktiivisesti LinkedInissä.

LinkedIn ei ole enää vain sähköinen CV-pankki, vaan keskustelualusta ammattilaisille ja paikka saada tietoa sekä kehittää itseään ammatillisesti. Kutsu rohkeasti verkostoosi monipuolisesti eri alojen ammattilaisia. Laita pyyntö aina mielellään saatetekstin kera. Näin luot heti paremman ensivaikutelman itsestäsi. Ei haittaa vaikka et tunne heitä. Ihmiset, joilla on 500+ kontaktia, hyvin luultavasti haluavat myös verkostoitua lisää.

Itse olen käynyt useita mielenkiintoisia keskusteluja myös yksityisviestein. Olen saanut vertaistukea ja vinkkejä muilta työnhakijoilta, auttanut itse myös muita, saanut vinkkejä työpaikoista ja kursseista sekä saanut ihan suoria työtarjouksia. Olen myös tavannut muutamia henkilöitä kasvotusten.

Verkostoidu myös rekrykonsultien ja headhuntereiden kanssa. He voivat etsiä juuri sinua! Lupaan, että verkostosi kasvaessa feedisi täyttyy mielenkiintoisista keskusteluista ja saat uusia ideoita. Ota alkuun tavoitteeksesi vaikka 500 kontaktia 2-3 kuukaudessa.

Kertooko LinkedIn-profiilisi sinusta tarpeeksi?

Viilaa LinkedIn-profiilisi kuntoon. Tittelin lisäksi kerro mahdollisimman tarkkaan mitä olet tehnyt ja mitä haet. Kerro tarkkaan mitä olet tehnyt käyttämällä kuvaavia sanoja kuten “johtaa, avustaa tai suunnitella” ja jos mahdollisesti, kerro numeroina mitä olet saavuttanut. Muista kuitenkin, että kiireinen netinselaaja ei jaksa lukea liian pitkiä kirjoituksia.

Esimerkki

Älä kirjoita vain: Projects.
Vaan: Managing several international projects and gaining wide experience in medical industry.

Näin avaat lukijalle heti paljon paremmin, mitä olet tehnyt.

Osallistu LinkedInin keskusteluihin ja kerro, että etsit töitä

Seuraa hetki keskusteluja ja tapaa, miten ihmiset siellä käyttäytyvät ja ala sitten itse myös rohkeasti osallistumaan. Tuo omia mielipiteitäsi julki. Ole reilu, kannustava ja rehellinen. Tarjoa apuasi muille. Ja ennen kaikkea, ole oma itsesi. Näin luot itsestäsi mielikuvaa eli omaa henkilöbrändiäsi verkossa.

Muista laittaa Career interests- kohta aktiiviseksi asetuksissa.

career_on_linkedIn

Kerro, että haet töitä. Jos tilanteesi on sellainen, että pystyt sen tekemään avoimesti, niin laita otsikkokenttään seeking opportunies, looking for work, open for new challenges, mikä nyt itsellesi parhaiten sopii. Tai suomeksi, jos se tuntuu sinulle luontevammalta.

linkedIn_Petra_Lylander.PNG

Miten saat näkyvyyttä postauksillesi?

LinkedInin taustalla pyörii algoritmi, joka päättää miten sinun postauksesi näkyy verkostollesi. Algoritmi muuttuu aina silloin tällöin. Seuraa LinkedInissä esimerkiksi Tom Lainetta niin saat aina parhaat vinkit, miten postauksia kannattaa tehdä.

Piilotyöpaikat ja avoimen hakemuksen lähettäminen

Kaikki työnantajat eivät ilmottele työpaikoistaan julkisesti. Paikat täytetään tutun tutuilla tai sattuman kautta esimerkiksi avoimien hakemuksien lähettäjistä. Lähesty rohkeasti yrityksiä ja rekrytoijia soittamalla tai joissain tapauksessa ehkä jopa suoraan LinkedIn-viestillä.

Tee valmiiksi hissipuhe tai teksti, jolla avaat osaamistasi ja kerrot itsestäsi napakasti. Soita vasta kun olet lähettänyt hakemuksen, niin he ovat jo ehkä tutustuneet hakemukseesi tai kurkkaavat sen viimeistään samalla kun soitat. Näin jäät rekrytoijan mieleen.

Miksi haluat juuri siihen työpaikkaan ja mitä voit heille tarjota?

Avoimen hakemuksen lähettäminen voi toimia, jos he vaikka juuri ovat miettimässä uuden henkilön rekrytoimista. Muista tässäkin kohtaa personoida hakemus. Miksi haluat juuri siihen työpaikkaan ja mitä voit heille tarjota?

Onko sinulla mielessä jokin yritys, jonne olet aina halunnut päästä töihin? Seuraa yritysten työntekijöitä LinkedInissä ja verkostoidu heidän kanssaan. Näin voit oppia lisää siitä, millaista osaamista siellä arvostetaan ja minkälaista heillä on työskentellä. Näin sinun on myös helpompi lähettää sinne oikeantyylinen hakemus.

Kannattaako hakemuksia lähettää mahdollisimman paljon?

Kyllä ja ei. Jos alat hakea töitä pitkästä aikaa, niin sanoisin, että lähetä hakemuksia paljon. Koska hakemuksia tehdessä, ne kehittyvät koko ajan paremmiksi. Kehityt myös haastattelutilanteissa. Saat myös koko ajan pidettyä hyvää draivia yllä. Hakemuksia kirjottaessa ja työtehtäviä miettiessäsi, saatat oivaltaa, että juuri se voisikin olla sinun juttusi.

Hetken päästä kun löydät oman juttusi, olet saanut viilattua hakemuksia paremmaksi, ehkä päässyt jo joihinkin haastatteluihin, niin sitten voit ehkä säästää kaikkien aikaa ja alkaa hakemaan vain niitä oikeasti kiinnostavia paikkoja.

Vaikka olisit jo kahden parhaan joukossa unelmiesi työpaikkaan, niin hae silti muita tehtäviä. Näin et kielteisen vastauksen tullessa pety niin paljon, kun tiedät että muita hakemuksia on jo vetämässä.

Videoesittely kannattaa

Videoesittelyn tekeminen voi jännittää ja tuntua työläältä, mutta sen tekeminen kannattaa. Sillä erotut joukosta. Pääsin itse erittäin suurella prosentilla työhaastatteluihin, kun olin lähettänyt mukaan linkin tekemääni Youtube-videoon. Video oli myös aina personoitu kyseiseen tehtävään. Kyselin myös mielenkiinnosta yrityksiltä, että kuinka monta videoesittelyä he olivat saaneet. Oli paikkoja, joihin olin ainoa videoesittelyn lähettänyt!

Vinkkejä videon tekoon löydät LinkedIniin tekemästäni artikkelista.

Perustaisitko omat sivut, blogin tai nettiportfolion?

Työnhakua aloitellessa minusta tuntui, että en minä mitään sivuja tarvitse. Mietin, että saan samat asiat kyllä hakemukseen ja CV:hen. Lisäksi koko ajatus tuntui isotöiseltä ja aikaavievältä. Tutustuin LinkedInin kautta muihin työnhakijoihin ja heidän nettisivuihin ja siitä alkoi kypsyä ajatus omien sivujen perustamisesta. Myös blogin aloittaminen sopi hyvin tähän koko kuvioon. Olinhan miettinyt sitä jo monesti aiemmin.

Hyvin pian huomasin, miten kätevä linkki omille sivuille oli lähettää esimerkiksi LinkedIn-viestin mukana. Linkki sivuilleni oli myös aina mukana mm. CV:ssä ja sähköpostini allekirjoituksessa.

Sivuillasi pystyt kertomaan niin paljon enemmän itsestäsi ja näyttämään osaamista eri asioista. Esimerkiksi WordPressillä on mahdollista tehdä sivut täysin ilmaiseksi ja se on myös aika helppoa. Itse tein myös oman domainin (petralylander.com), eikä sekään maksanut kuin muutamia kymppejä.

“Apua, en ehdi tehdä tätä kaikkea!”

Jos tuntuu, että tässä on liikaa, niin älä huoli. Aloita vaikka LinkedIn-profiilin päivittämisestä, sitten alat kokeilla videoiden tekemistä ja ehkä myös omien sivujen rakentamista, pikku hiljaa. Tee sen verran mihin pystyt ja koet, että aikasi riittää. Tee mieluumin jotain kunnolla loppuun asti, kuin kaikkea vähän sinne päin.

Mielestäni kaiken hyvän työnhaun pohjalla on itsensä tunteminen ja se, että tietää mitä haluaa. Se näkyy itsevarmuutena.

Vielä paljon lisää minulla olisi tästä aiheesta kerrottavaa, mutta eiköhän tämä kirjoitus venynyt jo muutenkin vähän liian pitkäksi. Jos tuntuu, että kaipaat lisää vinkkejä tai sparrausta niin laita minulle rohkeasti viestiä vaikka LinkedInin kautta, niin katsotaan miten pystyn auttamaan.

Lue blogiani

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s