Muuttuva markkinointi ja myynti tarvitsevat lisäkäsiä

Monet yritykset ovat heränneet siihen, että muuttuva markkinointi ja myynti tarvitsevat lisäkäsiä. Hakuun laitetaan paikka digimarkkinoinnin osaajalle. Mitä tulisi ottaa huomioon tällaista henkilöä rekrytoitaessa? Osaajista on nyt pula, joten miten houkutella se paras tyyppi? Riittäkö edes se, vai pitäisikö kuitenkin pyytää apua ulkoiselta kumppanilta?

Digimarkkinoinnin asiantuntijan työnkuva

“Digi” on monelle jo itsestäänselvyys, mutta toisaalta on paljon yrityksiä, joissa ei ole vielä edes mobiilioptimoituja nettisivuja. Mikä edes rajataan digimarkkinoinniksi ja mitä se sisältää? Mitä digimarkkinoinnin asiantuntijan pitäisi osata?

Osaavan henkilön löytäminen voi olla myös vaikeaa, jos ei aivan ymmärrä mitä työtehtävät oikeasti pitävät sisällään.

Digimarkkinoinnin osaajaa palkatessa voi olla hämmentävää miettiä oikeanlaista työnkuvaa niin, ettei siitä tule liian monipuolinen ja vaativa. Osaavan henkilön löytäminen voi olla myös vaikeaa, jos ei aivan ymmärrä mitä työtehtävät oikeasti pitävät sisällään.

Digimarkkinoinnin asiantuntijan työpaikkailmoituksissa löytyy usein iso osa alla olevista tehtävistä:

  • Google Analyticsin ja Google Adsin (ent. Adwords) käyttö jokseenkin sujuvasti
  • Hakukoneoptimointi yrityksen nettisivuilla (SEO)
  • Nettimyynnin tekeminen, konversio-optimointi ja A/B-testaus
  • Sähköpostimarkkinointi
  • Sosiaalisen median ei kanavien hallinta ja näissä kanavissa mainostaminen
  • Digistrategian luominen, mittareiden tekeminen ja raportointi (KPI:t, ROMI)
  • Nettisivujen päivittäminen ja mm. yrityksen blogin kirjoittaminen ja/tai koordinointi
  • CRM-järjestelmän pääkäyttäjänä toimiminen
  • Sisältöjen ja visuaalisten elementtien tekeminen nettisivuille ja someen
  • HTML, CSS ja WordPress -perusosaaminen.

Yrityksessä on mahdollisesti ajateltu myös markkinoinnin automaation käyttöönottoa ja inbound-markkinoinnin tekemistä. Nämäkin tulevat luonnollisesti digimarkkinoijan tontille. Lisäksi usein pitäisi olla vielä kartalla digitaalisen markkinoinnin trendeistä, kouluttaa henkilöstöä somen käyttöön ja käyttää useita eri järjestelmiä. Yleensä toivotaan vielä vähintään parin vuoden työkokemus. Huh! Onkohan tuo kumminkin hieman liikaa toivottu yhdeltä ihmiseltä?

Huh! Onkohan tuo kumminkin hieman liikaa toivottu yhdeltä ihmiseltä?

Lisäksi voi olla haastavaa löytää luonteeltaan sellaista henkilöä, joka handlaisi niin analytiikan kuin myös luovemmat osa-alueet kuten laadukkaan sisällön tai visuaalisten elementtien tuottamisen. Nuori, mutta osaava somevirtuoosi ei myöskään välttämättä ole paras strategisessa suunnittelussa, johon usein vaaditaan esimerkiksi muun työkokemuksen kautta tullutta näkemystä. Kaikkea tätä kuitenkin usein toivotaan ja myös tarvitaan.

Millaista digimarkkinoinnin osaamista ja mistä?

Mihin digimarkkinoinnin osa-alueisiin yrityksen oikeastaan kannattaisi panostaa? Kannattaako tehdä sisältömarkkinointia, entä mitä se inbound on? Tarvitaanko hakukoneoptimointia? Millaisia palveluja oikeasti tarvitaan riippuu tietysti ihan yrityksestä, mutta toki esimerkiksi hakukoneoptimointi on asia, jota yksikään yritys ei voi jättää tekemättä.

Toimistotkin ovat murroksessa ja miettivät, että mihin suuntaan toimintaa pitäisi kehittää, millaisia digipalveluja pystytään tarjoamaan. Toimistotkin tarvitsevat lisää osaajia. Tiettyyn osa-alueeseen erikoistuneet toimistot osaavat luonnollisesti oman alueensa hyvin, mutta se voi tarkoittaa sitä, että yrityksen on toimittava usean eri toimiston kanssa.

Osaajista on nyt pula, joten ei ehkä kannata etsiä henkilöä,
joka osaisi “kaiken”.

Palatakseni vielä digimarkkinoinnin asiantuntijan rekrytoimiseen. Osaajista on nyt pula, joten ei ehkä kannata etsiä henkilöä, joka osaisi “kaiken”.  Mielestäni työnkuva olisi hyvä jättää aika avoimeksi ja täyttää tehtävä kokonaisuuden mukaan. Osan tehtävistä voi ja kannattaa ulkoistaa.

Kun henkilöllä on tietty ymmärrys kokonaisuudesta, erikoisosaamista jostain haetuista osa-alueista, halu kehittyä, oikea asenne, sopivuus työyhteisöön jne. ovat nämä ehkä sen oikean tyypin tunnusmerkkejä.  Luonnollisesti myös työpaikkailmoituksen tyyliin ja sen jakeluun kannattaa panostaa työnantajamielikuvan kehittämisestä puhumattakaan.

Markkinointi on muuttunut. Myynti on muuttunut. Yritykset tarvitsevat ehdottomasti lisää digiosaamista ja osaajia mielestäni erityisesti hakukoneoptimointiin, sisältömarkkinoinnin tekemiseen ja datan oikeanlaiseen hyödyntämiseen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s